7 ian. 2009

Fabula

Intr-o zi, la usa casei Siminei, a aparut un catel. Mic, uratel si plouat.
Siminei nu i-au placut niciodata cateii, prefera pisicile, dar i s-a facut mila si l-a bagat in casa. I-a dat de manacare si un loc calduros. Catelul, pe care l-a numit simplu, Caine, nu era prea destept. Nici frumos. Dar o facea pe Simina sa se simta bine, sa se simta utila. Uite ca a facut si ea ceva pentru cineva.
A aflat in scurt timp ca fusese catelul unei zeite (Z), dar care s-a saturat de el si l-a aruncat in strada. Si-a gasit un catel mai prezentabil, mai destept, mai cu caracter.
Caine era ascultator. Facea ce ii zicea Simina, dadea usor din coada cand era mangaiat. Dar tot mai des scheuna. Scheuna dupa Z care il alungase. Spera Caine ca intr-o zi Z sa isi arunce noul catel prezentabil in strada, sau ca el sa isi faca nevoile prin casa, sa roada o canapea sau un pantof si sa il cheme pe Caine inapoi.
Dar Z nu dadea nici un semn, iar Caine scheuna tot mai des. Simina se chinuia sa il faca sa dea din coada, il scotea in parc, ii cumparase si zgarda noua dar tot degeaba. Nu-l iubea pe Caine, mereu iubise pisicile. Dar se atasase de el, ii placea sa se simta bagata in seama, sa vina caine sa se gudure pe la picioare cand ii dadea de mancare sau cand ieseau in parc. Ii era drag de el, desi era un mod egoist.
Nu facea nimic pentru Caine, facea doar pentru orgoliul ei si pentru a scapa de propria singuratate.
Iar caine scheuna. Si la fiecare scheunat al cainelui, supararea Siminei crestea. Se simtea tot mai rau, tot mai trista. Incepuse sa se supere tot mai des pe el. Ar fi vrut sa-l pedepseasca cumva, sa inteleaga. Dar el o tinea pe a lui.
Incepuse sa-i para rau ca l-a luat in casa. Sa isi reproseze ca s-a atasat de Caine desi oricum ea iubea doar pisicile.
Zilele au trecut multe la rand, Simina era mai singura decat atunci cand l-a intalnit pe Caine. Caine era la fel trist si apatic, mai dadea uneori din coada din lipsa de ocupatie si uneori mai scotea capul pe geam sa vada daca Z mai are cainele cel frumos.
Pana cand, cainele cel frumos s-a mutat in strada... dar in casa lui Z a aparut o pisica. Simina nu l-a mai luat si pe cainele cel frumos in casa. Si nu i-au mai placut nici pisicile.

0 comentarii: