14 apr. 2008

Respect lor, celor liberi!

Fiecare cu pasiunile lui. Unora le place sa se arunce cu parasuta, altora sa se joace cu sabiile sau cu focul, iar altora pur si simplu… le place sa stea atarnati in coarda. Suna ciudat, dar toti acesti oameni care ii vedem prin oras pe cladiri sau panouri publicitare, asigurati doar de un ham si o coarda, fac ceea ce fac din pasiune.

Alpinismul utilitar este necesar si cel putin in Bucuresti, o meserie destul de cunoscuta. Alpinismul utilitar este unul din putinele sporturi care se pot dezvolta in mediul urban si care are un aspect comercial. Esti pasionat, vrei adrenalina si poti face si bani din asta. Placut nu poate fi totusi daca o faci doar comercial. Inchipuiti-va de exemplu vara, la 40 de grade sa stai catarat pe o cladire a carei betoane ard si miros a asfalt incins. Inauntru, pe geamuri vezi angajatii care stau la “adapostul” aparatelor de aer conditionat si a dozatoarelor de apa rece. Sau inchipuiti-va cum e sa speli geamurile unei cladiri de birouri iarna la -10 grade.

Datorita specificului lucrului in coarda, serviciile unui alpinist utilitar poate fi accesibil indiferent de inaltime. De aici si adrenalina. Cu cat este mai inalt spatiul de catarare, pentru ei, alpinistii utilitari, este mai pasionant.

Cum sunt acesti oameni in timpul liber? La fel! Abia asteapta sa mearga undeva cu prietenii, sa-si ia echipamentele si sa se agate… tot in coarda! Prefera totusi o stanca si o gura de aer curat in locul betoanelor, al claxoanelor, prafului sau in locul masinilor.

Mania acestui sport/afacere este pornita de la o pasiune. Pentru ca nici un pret nu va echivala cu senzatia escaladarii, senzatia libertatii pe care ti-o da hamul si franghia. Viata e in mana celui care face asigurarea, iar adrenalina in cel care se catara. Bineinteles ca este mult mai placut sa agati un pilon intr-o stanca decat sa agati un panou publicitar, dar pasiunea poate face si bani. Iar in mediul urmban e cam greu de gasit o stanca.

0 comentarii: