10 apr. 2008

Ora pamantului

Promisesem in descrierea blogului meu ca mediul va avea un locusor printre spusele mele. De ce am evitat sa o fac? Ca in ultimul timp toata povestea cu protectia mediului mi se pare mai mult un trend. Toata lumea spune ca este eco, dar nimeni nu stie ce e ala un cos de gunoi sau o colectare selectiva. Cand eram in generala si in liceu, adica cand eram la Eco (asta a insemnat viata mea in generala si liceu) si bateam Delta Dunarii cu actiuni de igienizare era mult mai frumos, nu asteptam aplauze prelungite nici presa pe langa noi. O faceam pentru ca asa era bine si abia asteptam urmatoarea iesire. Imi aduc aminte perfect cand am fost la Mila 23 parca si am strans sute de saci. Si erau toti delfinii aceia morti pe care i-am ingropat. A fost unul din cele mai triste momente traite in Delta. Si totusi... cati dintre noi am constientizat? Nici macar eu, care ma dau mare ecologista sau pronatura. Nici macar gunoaiele nu le mai colectez separat desi sunt containere aproape de blocul meu. Iar hartia de acasa nu am mai dus-o de mult la reciclat... Noroc ca la birou adunam pentru Copacul de Hartie...
Daca m-ar auzi domna profesoara ca am devenit atat de lenesa i-ar fi rusine cu mine, dupa ce s-a mandrit atatia ani... Ciudat. In 2000 cand incercam sa facem educatie in ceea ce privesc schimbarile climatice, nimeni nu ne baga in seama. Acum este la moda sa vorbesti despre asta. Dar cati dintre noi au becuri ecologice acasa? Sau in cate camine de studenti mai sunt inca frigidere cu freon? Am avut chiar si eu unul prin anul 2. Trebuia sa-l scutur din cand in cand ca sa inghete.
Nu fac morala nimanui (poate doar mie) dar oare care e calea prin care putem trece de la vorbe goale la fapte? Si nu pentru ca presa sa vina si sa stie lumea cat de ecologisti suntem noi, ci doar pentru ca vrem asta.

1 comentarii:

Anki V. spunea...

stii care i chestia monica, tuturor le pasa de mediu, dar nimeni nu vrea sa faca nimic, pentru ca asa cum ai zis si tu, comoditatea invinge intotdeauna. la noi aici de acum doi ani s au bagat si la apartamentele care se inchiriaza de la stat, cate doua containere separate, unul pentru mancare si resturi organice si unul pentru restul( in care nu se numara hartia, sticla, metalul,bateria, lemn si poate ca mai sunt cateva care nu mi aduc aminte acum). dar crezi ca toti care stau in aceste apartamente folosesc si celalalt cos de gunoi, ca separa resturile organice de restul? sau ca nu arunca sticla sau metale sau baterii acolo unde nu trebuie? s au dat amenzi crancene pentru ca au gasit chitante cu numele pe ele in gunoaie, da, chiar asa de seriosi sunt astia de aici. dar in schimb, aceeasi care nu si sorteaza gunoaiele acasa, se duc si cumpara mancare ecologica, oua ecologice si becuri si mai stiu eu ce... de ce? nu pentru ca vor sa ajute mediu, pentru ca asa e trendul acum, multe produse eco, printre cele care au fost si raman pe piata. diferenta e ca alea "eco" sunt mult mai scumpe decat alea care nu sunt "eco"... si cu toate astea, se zice ca suedia este printre primii in topul ecologistilor din europa. se recicleaza, transportul in comun merge pe gaz ecologic, energia, traiasca apa si vanturile ca sunt multe aici, traiasca si taranii care inca mai cultiva legume si toate in mod natural, si traiasca padurile care nu sunt defrisate in mod brutal.
ideea la care voiam sa ajung, este ca nu e de ajuns sa fie unul care invata pe ceilalti, daca ceilalti la randul lor nu fac si ei ceva....
parerea mea, copilul meu nu cred ca o sa apuce sa traiasca in aerul curat in care am crescut eu...