27 iun. 2008

O cronica (de a mea) de carte (din Freestyle)


Daca maine il intalnim pe Isus pe strada...

Didier van Cauwelaert
Evanghelia dupa Jimmy
Traducere de Daniel Nicolescu
Editura Humanitas Fictions, 2008

Ce-ar fi daca niste cercetatori americani, nebuni si in continua lor fuga dupa putere l-ar fi clonat pe Isus? Daca ar fi luat sange de pe giulgiu si ar fi reusit sa faca o clona umana dupa acel ADN? Ca sa aiba si americanii Mantuitorul lor...
Mai mult decat teoria existentei unei clone a lui Isus care se plimba nestingherita printre noi, cartea “Evanghelia dupa Jimmy” ne ajuta sa facem un exercitiu de imaginatie: cum ar arata lumea peste 5 ani si care sunt problemele cu care se va confrunta? Spre exemplu, in 2015, Vaticanul interzice orice teorie legata de existenta Giulgiului din Torino, iar teoria “verificata” si oficiala este aceea ca este un portret al lui Leonardo da Vinci pe o panza. Pe de alta parte, natalitatea este extrem de scazuta: “N-am habar daca e din cauza hamburgerilor din organisme modificate genetic, sau din pricina undelor telefonice, dar sperma americana a devenit o catastrofa”. Amuzant, nu? Dar o teorie care are toate sansele sa devina realitate in scurt timp.
Jimmy este un tanar normal, fara copilarie de care nu isi aduce aminte. Iubeste o femeie casatorita fata de care a dezvoltat o obsesie sexuala. Viata lui se schimba radical cand reprezentanti ai administratiei guvernamentale si CIA ii dezvaluie faptul ca el este o clona a lui Isus, o clona fabricata din cauza nebuniei unui cercetator si din sangele lui Christos. “Si sangele asta al lui Christos de unde provine? E vinul pe care il dau pe gat preotii in timpul slujbei? Am fost clonat pe baza de merlot sau de chardonnay?”, se intreaba Jimmy la aflarea vestii. Si mai dificil devine pentru personaj momentul in care isi da seama ca poate infaptui minuni care, cu sau fara stirea lui, sunt in mare parte fabricate.
Personajele sunt descrise intr-un mod mecanic, serviciile secrete au posibilitatea de a le urmari printr-un GPS implantat ca un cip in animale, nu au prea multe posibilitati de a iesi din jocul pus la cale de administratie. Chiar si legal, in 2015 viata americanilor arata altfel: nu au dreptul de a se sinucide deoarece daca nu reusesc pot primi “10 ani de puscarie pentru sinucidere ratata”, nu pot intra in anumite state daca depasesc limita de 95 sau 100 de kilograme si pot fi amendati pentru asta, majoritatea oamenilor sufera de albumina din cauza radiatiilor la cap suferite din pricina telefoniei mobile. Clonarea devine legala din pricina natalitatii scazute, apar tot mai multe secte, spitalele de boli mintale sunt tot mai pline din cauza depresivilor. SUA este condusa de un republican gay dupa ce inainte fusese condusa de o femeie democrata.
Romanul lui Didier van Cauwelaert este mai mult decat o lectie de imaginatie, un experiment. Despre cum poate un om normal sa fie educat si convins ca este fiul lui Dumnezeu, un Isus fabricat, la mana administratiei unei mari puteri care doreste sa conduca lumea. Un exercitiu ce merita parcurs daca nu pentru subiect in sine, pentru abordarea realista si poate putin blasfemica a religiei. Pe sistemul: “pui o antena-releu in clopotnita bisericii ca sa imbunatatesti legatura cu Dumnezeu”?

0 comentarii: